Chraňte svou dřevěnou podlahu, odvděčí se vám dlouhou životností

Chraňte svou dřevěnou podlahu, odvděčí se vám dlouhou životností
23.01.2014 08:00

Ať už máte dřevěnou podlahu venku na terase nebo v obýváku, musíte se o ní starat. Je to jen malá daň za to, že vám dřevěná podlaha doma vytvoří útulnou atmosféru a bude váš interiér zdobit desítky let!

Ještě než přejdeme k samotným produktům pro ochranu dřevěné podlahy, poradíme vám pár tipů, které byste měli dodržovat, pokud chcete mít krásnou podlahu co nejdéle. Dřevo je přírodní materiál a reaguje na akruální podmínky, které mu připravíte. Snažte se v interiéru udržovat relativní vlhkost vzduchu, která se pohybuje mezi 50 - 60 %. V příliš suchém prostředí dřevo trpí - praská a vznikají v něm spáry. Nejvíce trpí v nestálém prostředí, kde se vlhkost neustále snižuje a zvyšuje. Dřevo se potom střídavě smršťuje a bobtná.

Jestliže přemýšlíte o dřevěných podlahových palubkách do koupelny, musíte sáhnout po exotických dřevinách. Dalším častým problémem je příliš těžký masivní nábytek, který svou vahou může podlahu poškodit. Nohy nábytku polepte plstěnými podložkami a palubky jsou tak chráněné.

Jak řešit problémy s dřevěnou podlahou

  • Dřevo v koupelně už není výjimkou.Máte doma dřevěnou podlahu a krbová kamna? Není výjimkou, když vám při přikládání vypadne žhavý uhlík, který podlahu propálí. Pokud jsou vypálené dolíčky hlubší než 3 mm, musíte vyměnit celou podlahovou palubku. Na výměnu ale nespěchejte, nově dovezené palubky nechte minimálně 2 týdny aklimatizovat v téže místnosti.
  • Vrzání podlahy je většinou způsobeno uvolněnými vruty. Zkontrolujte proto, zda jsou palubky pevně přišroubovány k roštu a případně staré vruty nahraďte novými, delšími.
  • Odlupování starého laku. Žádný lak nevydrží na podlaze věčně, na vině může být i jeho špatná přilnavost. To může být způsobeno předchozím voskováním podlah - lak a vosk k sobě nepřilnou. V tom případě je nutné navoskovanou část dřeva zbrousit, a pak teprve nanést lak.

Ochrana dřevěné podlahy se vám vyplatí

Nejčastěji používaným prostředkem pro ochranu dřevěné podlahy je lazurovací lak. Většinou se nanáší ve 3 vrstvách a chrání podlahu před rozlitými tekutinami a běžným mechanickým poškozením. Lakovanou podlahu nikdy neošetřujte mycími prostředky s abrasivními částicemi, které by lak poškrábaly. Ke vchodu nezapomeňte umístit kvalitní rohožku, která zachytí písek a další hrubé nečistoty z bot. Doporučujeme rohožku, která má na rubu protiskluzové pásky - po podlaze se pak neposouvá a neobrušuje ji.

Dalším způsobem, jak ošetřit podlahové palubky, je napustit je přírodním olejem. Podlaha je pak tmavší a jeho struktura je výraznější. Olejované podlahy jsou ale náročnější na údržbu. Můžete ale použít mycí přípravek, který obsahuje olej. Zároveň tak podlahu čistíte a napouštíte olejem.

Ošetřete podlahové palubky přírodním olejem, který zvýrazní strukturu dřeva.


Jak pečujete o svou dřevěnou podlahu vy? Napište nám svoje tipy do diskuze pod článkem.

Hodnocení: +13 Hodnotilo uživatelů: 73 líbí (+1) nelíbí (-1)

Diskuse

Příspěvky diskuse

Seřadit od nejnovějšího, od nejstaršího, podle oblíbenosti (strukturovaně).

  • Logo Realitní kanceláře Jura 08.08.2014 15:56:18

    Hodně dobré rady a připomínky, já mám taky ještě dobrou zkušenost s voskem na dřevěné povrchy...http://www.marusik.cz/p/lignofix-vosk, taky to není špatná věc :-) a v domácnosti se určitě neztratí...

    reagovat nahlásit | Hodnocení: 2 Hodnotilo uživatelů: 2 Kladně hodnotit Záporně hodnotit
ZpětÚvodní strana » Články » Chraňte svou dřevěnou podlahu, odvděčí se vám dlouhou životností